Om vår blogg

Det här är en sajt för dig som brinner för hundar och hundägande, och särskilt för arbetet som brukshundklubbar utför. Du kanske redan är aktiv medlem i en klubb, eller försöker ta reda på om det skulle kunna vara ett alternativ för dig och din hund. Oavsett var på skalan du befinner dig kan du vara säker på att hitta relevant information kring brukshundklubbar här på bloggen.

En organiserad gemenskap

Ibland kan livet som hundägare kännas ganska så ensamt, särskilt om du inte råkar känna många andra med egna hundar. Att aktivera och träna sin hund är inte så lätt alla gånger, och det kan vara svårt att hitta platser där hundar kan få mötas och leka under kontrollerade former. Hundparker i all ära, men det går inte att säga på förhand vilken typ av hundägare som rör sig där, och hur deras djur beter sig mot andra hundar. Det är bara en av många anledningar till att vi som skriver här på bloggen uppskattar arbetet som Svenska Brukshundklubben utför. Exakt vilken typ av aktiviteter som erbjuds hos din lokala klubb kan variera, men här på bloggen skriver vi om sådant som allmänt brukar finnas på de flesta orter. Om något inte erbjuds i din klubb kanske det är något du själv skulle vilja ta tag i och starta? Eller låt dig inspireras om det vi skrivit om Hundens Dag – ett event som kan anordnas av vem som helst, var som helst och när som helst på året.

Kurser och träning av hög kvalitet

Förutom att brukshundklubbarna erbjuder en gemenskap med andra hundägare fokuserar de mycket på kurser och utbildningar, från valp till senior. Vi har sammanfattat en del av deras utbud här, men för att se exakt vilka kurser som finns kan du kika på SBK:s egen hemsida, eller kolla in din lokala klubb. Vare sig du har ägt många hundar eller tänker skaffa din första valp så är SBK:s valpkurser att rekommendera. Via dessa kan du få hjälp av experter med långt erfarenhet inom alltifrån lydnadsträning till olika hundsporter, och din valp får chans att träffa andra hundar och människor i en säker miljö. Vi har också tittat närmare på vilka typer av utbildningar som klubbarna erbjuder för att träna tjänstehundar, eller om man själv vill bli hundförare inom ett visst yrke.

Många sorters tävlingar

Även om man du inte råkar ha ambitioner på att tävla i stora event finns det ändå mycket att vinna på att delta i hundsporter, och då menar vi inte bara titlar. Här på bloggen granskar vi flera av de hundsporter som brukshundklubbarna står bakom och här finns verkligen något för alla. Det spelar ingen roll om du äger en blandrashund eller en renrasig brukshund, alla hundar kan tävla inom någon av de många grenar som har vuxit fram genom åren. Vi har många goda erfarenheter av hur mycket bättre och mer givande relationen till våra hundar har blivit genom att engagera oss i olika träningsformer. Hur mycket just du och din hund vill träna är helt upp till er och ett medlemskap i en brukshundklubb ställer inga krav på deltagande. Vi är dock säkra på att alla hundägare kan hitta givande aktiviteter genom att engagera sig i sin lokala klubb i stor eller liten skala. Vem vet, snart kanske du också är en inbiten hundsportsfantast som reser land och rike runt för att tävla med din älskade fyrfota vän? Vi hoppas att all information du hittar här på sidan kan informera och inspirera till alltifrån bättre träning till nya aktiviteter för dig och din hund, både med eller utan medlemskap i brukshundsklubbar.