Arrangemang på Hundens Dag

Den 26 augusti är det internationella datumet för Hundens Dag, men i Sverige kan den som vill arrangera en egen dag när som helst på året. Dagen syftar till att uppmärksamma hundens roll i samhället, och deras stora betydelse för oss människor. Vem som helst kan arrangera en sådan dag, i den minsta by till den största stad och allt däremellan. Bara fantasin sätter gränser när du planerar aktiviteter för Hundens Dag, men det kanske inte är så lätt att veta var du ska börja. Här har vi samlat några tips för att hjälpa till på vägen.

Gör något tillsammans

Om du är medlem i Svenska Brukshundklubben kan du alltid börja med att vända dig till din lokala klubb. Hela föreningen skulle kunna vara intresserad av att arrangera en hunddag, eller så kanske några enstaka medlemmar vill planera ihop med dig. Försök att utnyttja lokala resurser genom att till exempel kontakta djuraffärer och andra aktörer – de kanske kan sponsra med priser medan de själva få bra exponering under eventet. Svenska Kennelklubben erbjuder informationsmaterial för den som vill skapa ett evenemang, och genom att kontakta dem kan eventet få större spridning med en annons i SKKs egen klubbtidning. Ju fler kontakter du knyter desto fler aktiviteter och moment kan du få ihop till arrangemanget.

Vem ska delta?

Exakt vilken typ av aktiviteter som passar på evenemanget beror på hur många besökare du räknar med att få, och vilken typ av hundar som kan tänkas dyka upp. Det bästa är att erbjuda en mängd olika aktiviteter så att alla kan hitta något som passar dem. Eftersom dagen syftar till att både uppmärksamma och fira hunden är det ypperligt tillfälle att sprida information om ansvarsfullt hundägande, olika raser, träningsformer, med mera. Lokala verksamheter, såsom brukshundklubbar kanske vill ställa ut och informera om sin verksamhet, vare sig de som står som arrangörer eller ej. Det kan också passa att bjuda in lokala politiker, både för att ge dem en chans att informera om vad kommunen kan erbjuda hundägare, och för att låta dem se hur många och engagerade hundägare det finns i regionen. Tänk på att eventet kan locka många blivande hundägare, så se till att ha information tillgängligt om vad man bör tänka på inför ett valpköp. En föreläsning om att köpa valp, eller ett bord med samlad information kring detta kan vara ett lämpligt inslag.

Aktiviteter för hundar och människor

Uppvisningar av olika slag brukar alltid vara ett uppskattat inslag, vare sig det gäller en rasparad eller en demonstration av hur tjänstehundar arbetar. En hundparad kan till exempel genomföras antingen på Hundens Dag, eller vid ett tidigare tillfälle för att uppmärksamma folk på det kommande eventet och locka besökare till den aktuella dagen. Genom att erbjuda en rad olika aktiviteter kan både djur och människor få ut något av arrangemanget, och ju mer du tänker utanför lådan desto fler deltagare kan hitta något som passar dem. Ett välkommet inslag kan vara en inbjudande sittyta, ute eller inne, där besökare kan slå sig ner och smälta lite av dagens intryck. Där kan man också bjuda på alternativa aktiviteter genom att till exempel plocka fram tips på hundrelaterade onlinespel. Det finns en mängd fantasirika och underhållande spel med just hundtema, och genom att plocka fram en bonuskod för bingo.com kan du erbjuda besökarna en givande paus från de mer fysiska aktiviteterna.

Utöver uppvisningar och informativa inslag är tävlingar alltid en stämningshöjare. Det kan vara alltifrån seriösa agilityrace till titlar som ”sötaste hunden”. Du kan annonsera långt i förväg om ni vill få in deltagare innan eventet äger rum, eller kanske till och med anordna deltävlingar så att finalen infaller just på Hundens Dag. Andra tävlingar kräver mindre planering, och deltagare kan istället anmäla sig på plats. Ett race har alltid klara premisser och tydligare vinnare medan till exempel en skönhetstävling kräver en jury eller en omröstning från publiken. Tänk brett för att hitta tävlingar som både roar och kan göra besökare uppmärksamma på hundarnas egenskaper och mångfald.