Är brukshundklubbar något för dig?

Det finns tusentals skäl till att hunden brukar kallas för människans bästa vän, och lika många anledningar till att man väljer att skaffa hund. För vissa är hundens yttre av största vikt och då väljer många att ställa ut sina hundar. Andra ser mer till hundens mentala och fysiska förmågor, vare sig man avser använda den som tjänstehund eller letar efter en givande träningsform. Om du söker gemenskap med andra hundägare, specifika hundkurser eller tävlingar kan en brukshundklubb vara något för dig och din fyrbente vän.

SBK

Svenska Brukshundklubben är en medlemsorganisation med omkring 300 klubbar belägna över hela landet. Den växte fram som en förening för arbetande hundar i samband med första världskriget, och fick sitt nuvarande namn under andra världskriget. Syftet bakom SBK:s arbete idag är att verka för friska hundar som kan vara till nytta för människan och samhället. Organisationen vill sprida kunskap om hundar i allmänhet och hjälpa människor att förstå hundar och deras behov. De verkar för ett ansvarsfullt hundägande och ett avelsarbete som producerar friska och arbetsdugliga hundar.

Ett av organisationens viktigaste områden är att organisera olika slags hundkurser, vilket innefattar både valpkurser och utvecklingskurser. Dessa är till för att skapa bästa möjliga kommunikation mellan ägaren och hunden, vilket skapar trygghet och tillit i relationen. Utöver lydnadskurser och tävlingar erbjuder SBK också olika utbildningar om man till exempel vill träna sin hund inom olika tjänster såsom räddning eller patrull. För den som är i behov av en assistanshund, eller själv vill bli assistanshundinstruktör, är det också hit man bör vända sig. Regeringen har gett SBK uppdraget att kvalitetssäkra såväl assistanshundar som deras förare, genom att bland annat erbjuda utbildningar och lämplighetstester.

Bli medlem i klubb

Du måste inte äga en brukshundsras för att kunna bli medlem i SBK, eller i någon lokal klubb. De välkomnar alla hundar, renrasiga som gatukorsningar. Det finns heller inga krav på hur aktiv du måste vara i föreningen. De kurser, träningsformer och tävlingar som står till buds är frivilliga och det är helt upp till dig att välja vad som passar bäst för dig och din hund. Du betalar en årlig förbundsavgift till SBK, vilket kostar lika mycket för alla oavsett var du bor. Det tillkommer en lokal avgift som kan variera från klubb till klubb.

Förutom brukshundklubbar finns också rasklubbar för de 20-tal hundar som SBK har avelsansvar för. Dessa består främst av olika vallhundar, men också schäferhundar och rottweiler. Går man med i en rasklubb för någon av dessa brukshundsraser ingår ett medlemskap till SBK direkt i avgiften. En mängd olika förmåner finns tillgängliga för medlemmar, bland annat en stort antal rabattkoder. Det ingår också en prenumeration på tidningen Brukshunden som delas ut till alla medlemmar 6 gånger per år.