Agility – för den tävlingsinriktade

Agility är en mångsidig hundsport som lockar deltagare på alla nivåer. Vissa hundägare använder det bara som en utmanande träningsform medan andra väljer att satsa stort och tävla både lokalt och internationellt. Hundar i alla storlekar och former kan delta, och nästan alla raser har någon gång funnits representerade i tävlingar, från den minsta chihuahuan till den största mastiffen, fördelade i olika klasser. Du kan läsa mer om sporten här, samt få tips på hur du får ut det mesta av både träning och tävlingar.

Med fart och fläkt

I agility springer hunden en hinderbana och målet är att hunden tillsammans med sin förare tar sig runt banan på kortast möjliga tid och med så få misstag som möjligt. Sporten inspirerades från början av hästhoppning och anordnades först bara som uppvisning och pausunderhållning under hästtävlingar. I agilitybanor brukar det finnas mellan 15-22 hinder, och innehåller alltifrån balansbrädor och tunnlar till slalombanor och höjdhoppshinder. Agility delas in i två olika grenar: agilityklass samt hoppklass, där den sistnämnda saknar så kallade kontaktfältshinder. Tack vare denna variation och upplägg brukar agility gå hem hos nästan alla hundar, och det är förstås viktigt att hunden verkligen gillar det den gör. Att träna agility kan stärka bandet mellan dig och dig hund, och förbättra kommunikationen mellan er. Hunden ska följa dina direktiv helt utan koppel vilket kräver att du använder tydliga röstkommandon och gester, så ju mer samspelta ni är desto snabbare kommer hunden kunna ta sig runt banan.

Att tävla i agility

I Sverige anordnas både mindre lokala tävlingar och större event för de högre klasserna. Om du väljer att satsa måste du vara beredd på att du och din hund måste resa en del, vilket kräver tid och pengar. Träningen brukar inte vara särskilt dyr, men den kräver en del tidsuppoffring. Det du vinner på det är kvalitetstid med din hund och förhoppningsvis en och annan tävling.

Ibland kan det bli en del dötid under tävlingarna i väntan på att alla andra ekipage ska ta sig an banan, och då gäller det att hitta en balans mellan förberedelser och avslappning. Både du och din hund behöver behålla lugn och fokus under dagen, och att stå mitt i händelsernas centrum kan bli stressande. Ta pauser när det passar, låt hunden få lite eget utrymme medan du själv fokuserar på annat. Du kan bevara ditt eget tävlingsfokus genom att plocka fram en bra casino app samtidigt som du laddar inför nästa race.

Exakt hur lång en tävlingsdag är beror på hur många klasser som tävlar. När det börjar närma sig start måste du se till att värma upp både dig och hunden. Se till att börja åtminstone en kvart före med en promenad och träna några rivstarter och svängar så kommer hunden vara i form till startskottet. När ni väl står vid startfältet gäller det att inte låta nerverna spinna loss och för att undvika att hunden tjuvstartar bör du låta kopplet vara på fram till att domaren gett en startsignal. Efter att ni gått i mål är det koppel på som gäller och ge hunden en belöning oavsett hur den presterat. Att tävla ska vara roligt och ingen hund utvecklas av att bli bestraffad på något sätt. Ta en promenad för att låta hunden varva ner och glöm inte att dricka ordentligt! Med lite tur går ni hem med ett pris, men det viktigaste är att ni båda mår bra efter dagens tävling.